Teenage Fanclub
Studentski Kulturni Centar
07. novembar 2010.

08. novembar 2010.

 
 
 
  Posle više od 20 godina postojanja i 10 albuma iza sebe, čuvena škotska grupa Teenage Fanclub se na početku nove turneje obrela i u Beogradu.

Sećam se sa kakvim smo uživanjem slušali njihove prve ploče A Catholic Education I Bandwagonesque i šta su nam značili "Everything Flows", "The Concept" i ostale pesme sa tih albuma. Kasniji radovi Thirteen” i Grand Prix i dalje su nalazili pu do naših srca, no posle toga grupa ljubitelja TFC-a je počela da se osipa.
Songs from Northern Britain, Howdy, Man Made su i pored svojih kvaliteta bili u senci izdanja drugih izvođača. Ove godine objavili su izvrsni Shadows, a promocija ovog albuma je u toku.
I posle toliko čekanja, u poprilično popunjenoj Velikoj Sali Studentskog Kulturnog Centra sa 45 minuta zakašnjenja pojavili su se oni - Norman Blake, Gerard Love i Raymond McGinley, kreativni trio TFC-a, kao i Francis McDonald i David McGowan.



Publika je burno dočekala njihovo pojavljivanje a oni su uzvratili sa "Start Again"(SongsFrom Northern Britain), a nastavili sa "Sometimes I Don’t Need to Believe in Anything" i "The Past" (sa najnovijeg albuma). Naravno, moglo se i očekivati da će svirati najviše pesme sa aktuelnog albuma Shadows. Bile su izvedene "Shock and Awe", "Sweet Days Waiting" i naravno favoriti : "Baby Lee" i "When I Still Have Thee".
Norman Blake je animirao publiku i stalno menjao gitare (koje mu je štimao nasmejani  tehničar), Gerard Love je bio prilično povučen pevajući i glavne i prateće vokale i svirajući bas gitaru, dok je Raymond Mc Ginley svirao gitaru i pevao svoje kompozicije.
Sigurnu pratnju su imali u bubnjaru, Francis McDonald, i klavijaturisti / pratećem i pedal steel gitaristi, David McGowan-u. Na samoj sceni njih petorica su delovali kao dobro uigran tim. Norman Blake je u jednom trenutku izjavio: ”Kasnimo 20 godina, pa ćemo malo duže svirati”. 18 pesama je odsvirano u zvaničnom delu koji je trajao nešto preko 80 minuta.
Naravno odana publika nije se dala omesti iako su kao poslednju svirali  pesmu "The Concept". Svi su znali da TFC ima još aduta, što je ubrzo i dokazano izvođenjem prvog bisa, koji je uključio i "Alcoholiday" (sa Bandwagonesque) i "Energy Flows" (njihov prvi singl). Posle bisa koji je trajao 25 minuta, grupa se sva ozarena povukla sa bine. Upalila su se svetla i krenula je muzika sa razglasa. No, prisutni su hteli još. Nasmejani tehničar je naredio toncu da utiša muziku i grupa je ponovno izašla i izvela  dugoočekivanu "Neil Jung" (sa Grand Prix). I to je bio kraj jednog predivnog koncerta.



Neverne Tome, koje su mislile da će ovo biti mlak koncert sa sporim tempom, sasvim su se prevarile. Grupa je šetajući se kroz svoju diskografiju izvela skoro sve najpoznatije kompozicije.
Jedan od kurioziteta je činjenica da su u nekim momentima “prašile” tri gitare i da Norman Blake nije, iako je na tome publika insistirala, skinuo svoj džemper tokom čitavog koncerta. Izgleda da mu vrućina u Velikoj Sali SKC-a nije nimalo smetala.
Publika je očigledno veoma upućena u stvaralašto TFC obzirom da je burno reagovala na svaku pesmu. Pozitivne energije bilo je u izobilju, pa je koncert prošao izuzetno uspešno, na opšte oduševljenje. Tome je doprinela i pristojna cena ulaznica kao i zanimljiv i većini finansijski dostupan promotivni materijal (majice, šolje, diskovi i vinili).
Sasvim uspešno veče za grupu, publiku a nadamo se i za organizatore koncerta “Pop Depresiju”.


Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiĆ
fotografije - nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti


26. Beogradski Jazz Festival
Reut Regov R*Time
Jason Moran & Bandwagon
Magnus Lindgren

31.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Sinne Eeg
Alice Russell

30.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Enrico Rava New Quintet
Orchestre National De Jazz: „Around Robert Wyatt“

30.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Kornelije Kovač
Charlie Haden Quartet West
Zerkman Big Bang
Azymuth
29.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Wayne Shorter Quartet
R. Gustafsson & Radio String
Panonia Project
Kraak & Smaak
Sava Centar/SKC
28.10.10.




Marky Ramones Blitzkrieg
SKC
24.10.10.


 

set lista


Start Again
Sometimes
The Past
It's All In My Mind
Don't Look Back
Baby Lee
About You
Starsign
I Don't Want Control Of You
Shock And Awe
Verisimilitude
I Need Direction
Mellow Doubt
Sweet Days Waiting
When I Still Have Thee
Ain't That Enough
Your Love Is The Place
Sparkys Dream
The Concept

Near You
Alcoholiday
Can't Feel My Soul
Eflows

Neil Jung